FSS Training: Emergency, Preparedness and Response (EPR) and Anticipatory Actions (including FbF) | 29-30 March 2022

DAY 1 - EPR N	Nanagement for FSS Partners	CUX'S BAZAR FOOD SECURITY SECTOR
Timeline	Session Topic	Discussion Points
8.45-9.00 AM	Participant Registration (15 mins)	
9.00 -9.10 AM	Inauguration of Orientation Session (15 mins)	Opening Remarks by FSS Sector Lead Agencies: Kojiro Nakai, Deputy Emergency Coordinator, WFP Shepard Zvigadza, International Programme Specialist, FAO Pramila Ghimire, FSS Coordinator
9.10 -9.40 AM	Introduction of Participants & Facilitators. (30 mins)	Training objectives and agenda
9.40 -10.15 AM	Hazards in Cox's Bazar (35 mins)	 Hazard analysis Risk prioritization exercise Risk Identification and mapping
10.15 -10.30 AM		Coffee Break
10.30 -11.10 AM	EPR Terminologies (40 mins)	Key EPR terms and conceptsRisk assessment
11.10 -12.20 PM	Early Warning System and Coordination Mechanism (70 mins)	 What happens when an emergency is activated? Common challenges Interactive discussion w/ partners How to strengthen communication and coordination
12.20 -12.45 PM	Introduction to Useful Resources and Links (25 mins)	Overview of helpful resources
12.45 -1.45 PM	l	unch & Prayer Break
1.45 -2.30 PM	Understanding the Solid Waste Management System and how it relates to EPR (45 mins)	 How the SWM is functioning? Waste avoidance Different types of waste during emergencies
2.35-2.50 PM	Knowledge and Experience Sharing (30mins)	Sharing best practices, challenges and lessons learnt among FSS partners
2.50 -3.10 PM		Coffee Break
3.10 -4.00 PM	Food Security Sector Emergency Preparedness and Response planning (50 mins)	 Partner mapping Communication and coordination with partners SOP Avoiding duplication of distributions 72-hour response plan
4.00 -4.30 PM	CLOSING and share simi	lation exercise informational sheet for Day 2

FSS Training: Emergency, Preparedness and Response (EPR) and Anticipatory Actions (including FbF) | 29-30 March 2022

	Management for FSS Partners Actions, including FbF	FOOD SECURITY SECTOR
Timeline	Session Topic	Discussion Points
9.00-9.10 AM	Recap of Day-1	Day-1 Recap
9.10 -9.20 AM	Scenario Planning (10 mins)	
9.20 -10.00 AM	Simulation Exercise/Tabletop Discussion/Role Play/Group Work (40 mins)	Introduction to scenarios
10.00 -10.15 AM	Coffee Break	
10.15 -11.15	Group Presentations+ Light After	Group Presentation
AM	Action Review (60 mins)	After Action Review
11.15 -11.35 AM	Anticipatory Actions: Forecast-based Financing (20 mins)	Introduction to Anticipatory Actions and Forecast-based Financing (Piet Vochten, WFP Deputy Country Director)
11.35 -12.55 PM	Anticipatory Actions: Forecast-based Financing –the Bangladesh perspective (1hour 20 mins)	 Early warning and anticipatory action within the government of Bangladesh (Md Moshin, Former Secretary of the Ministry of Disaster Management and Relief) Successful case of forecast-based financing in Northern Bangladesh (Niger Dilnahar, WFP, Programme Policy Officer) Experiences across the country (Sheikh Khairul Rahamar German Red Cross, Programme Delete) Q&A and discussion session
1.00 -2.00 PM	Lunch & Prayer Break	
2.00 -3.00 PM	Anticipatory Actions: the Cox's Bazar perspective (1 hour)	 Anticipatory action in localized context – early warning system for landslide in Cox's Bazar (Rajib Mahamud, FAO Forecast-based financing in localized context – early warning system and forecast-based financing for floods in Teknaf (Yu Jin Chang, WFP, Programme Policy Officer) Q&A and discussion session
3:00-3:30 PM	Group work (30 minutes)	Small group work on brainstorming early warning system and forecast-based financing programme in Cox's Bazar
3.30 -4:00 PM		Wrap Up and Closing